Traject visuele geletterdheid

Ontdek fotografie in de klas als medium voor creatieve en kritische ontwikkeling

Introductie

Fotografie in de Klas is een uniek educatief traject ontworpen om visuele geletterdheid, een essentiële component van mediawijsheid, te bevorderen binnen lagere scholen. Geïnspireerd door het onderzoek ‘Cultuur in de Spiegel’ van Barend van Heusden, combineert ons programma kunst en technologie om niet alleen creativiteit en zelfexpressie te stimuleren, maar ook het kritisch denkvermogen en media-inzicht van leerlingen te ontwikkelen.

Belang van visuele geletterdheid

In onze steeds meer visueel georiënteerde wereld is het cruciaal dat leerlingen niet alleen leren om beelden te begrijpen en te interpreteren, maar ook om de kracht en invloed van beelden binnen de media te herkennen. Visuele geletterdheid is daarmee een sleutelcomponent van mediawijsheid, die studenten voorbereidt om verantwoordelijke mediagebruikers en -makers te worden.

Visie van het programma

Onze visie is om fotografie te gebruiken als een dynamisch educatief hulpmiddel, waarbij we leerlingen transformeren van passieve consumenten van media naar actieve en bewuste makers van beeldtaal. Wij leren hen niet alleen een foto te ‘nemen’, maar ook hoe ze met intentionele stappen en doordachte keuzes een foto kunnen ‘maken’. Dit proces van bewuste creatie versterkt hun vermogen om culturele en sociale contexten te interpreteren en te waarderen, en stimuleert een diepgaand begrip van hoe beeldtaal hun percepties en interacties met de wereld om hen heen beïnvloedt.

Aanbod

  • Introductiecursus voor Leraren: Een halve dag nascholing die de fundamenten van visuele geletterdheid en fotografie behandelt.
  • Modulaire Leerlijn: Van kleuters tot leerlingen van het zesde leerjaar, onze leerlijn integreert leeftijdspecifieke modules die de principes van visuele geletterdheid versterken.
  • Online Platform en Lesmaterialen: Toegang tot een uitgebreide bibliotheek van digitale bronnen en interactieve materialen om fotografie naadloos in het curriculum te integreren.
  • Continue Begeleiding: Ondersteuning tijdens het schooljaar en evaluatie om de effectiviteit van het programma te garanderen en leraren te ondersteunen in hun professionele ontwikkeling.

Implementatie

Dit flexibele programma kan worden aangepast aan de specifieke doelstellingen en behoeften van elke school, met speciale aandacht voor het versterken van mediawijsheid door visuele geletterdheid.

Contactinformatie

Neem voor meer informatie of om uw school aan te melden voor Fotografie in de Klas contact op met Evy Raes via evy@evyraes.com of + 32 485 59 2 4 58.