De voorbije jaren verandert de beeldcultuur waarin we leven heel snel veranderde. De technologie biedt zoveel mogelijkheden om met beelden te communiceren, van je eigen prints als behang tot het delen van kleine details uit het dagelijks leven via Instagram. Vandaag is fotografie toegankelijk zijn voor het grote publiek. Iedereen fungeert niet enkel als ontvanger van deze beelden, maar iedereen spreekt een nieuwe taal: de beeldtaal.

Vandaag spreken kinderen allemaal deze beeldtaal. Vaak gebeurt dit onbewust en ongeremd omdat niemand hen dit leert spreken. Om hen bewust te leren communiceren met deze taal is er een brede waaier van activiteiten nodig, van creatieve toepassingen tot het integreren van fotografie in de dagelijkse lessen. Door een regelmatige herhaling leren kinderen de beeldtaal spreken. En onderweg doen (groot)ouders en leerkrachten met veel plezier mee. Zo werken we allemaal aan een sterkere beeldcultuur!

 

Wie is Wie?

Pablo de Kever

Mascotte

Pablo de Kever is een knalgroene taxi uit Mexico Stad. In 2010 trok hij samen met de fotografe Evy Raes doorheen Mexico. De route werd bepaald door kindervragen. Na de reis nam Evy hem mee naar België.

Nu toeren ze samen rond in Vlaanderen voor workshops met kinderen op scholen en culturele instellingen.

Je kan de auto ontmoet in Antwerpen, op verschillende evenementen of ontdek hem in het kinderboek Kijk! Spelen met fotografie.

Pablo de Kever

Evy Raes

Fotograaf

De fotografe Evy Raes experimenteert met fotografie en tast hiervoor, letterlijk en figuurlijk, de grenzen af. Het medium wordt ingezet als lesmethodiek in de klas. Of om het geheugen te trainen voor personen met dementie.

Daarnaast maakt zij ook vrij werk zoals de fotoreeks Vocho Verde en Kom Binnen! Als auteur verschenen reeds de boeken Kom Binnen!, Kijk! Spelen met fotografie en Goed Bewaarde Winkelinterieurs.

Het werk van de fotografe kan u bekijken op www.evyraes.com.

 

Evy Raes
"Ik wil kinderen leren spreken met beelden" De Morgen, 26 augustus 2015
Opiniestuk De Morgen, 26 oktober 2013